Snemalniki

Ločimo digitalne video snemalnike za arhiviranje iz analognih kamer ter digitalne video snemalnike za arhiviranje iz IP kamer. Video snemalniki analognih kamer pretvorijo analogni signal v digitalno obliko (vzorčijo ter kompresirajo z enim od kodekov) ter signal shranijo na trdi disk. Glede na število video vhodov poznamo sisteme s 4, 8, 16 ali več vhodi. Snemalniki za IP kamere izločijo iz TCP/IP signala digitalni stream ter ga shranijo na trdi disk video snemalnika.

 Digitalni snemalnik

Opis posameznih pojmov digitalnih snemalnikov, ki so skupni, neglede na to, katero tehnologijo uporabljamo (analogno, IP in IP megapixel, HD-CVI) :

1. Način kompresije (koliko spomina trdega diska zavzame posamezna slika)

Način kompresije pomeni ustrezno zmanjšanje količine informacije video slike ob ohranitvi čimboljše kakovosti. Največkrat se uporabljata dva algoritma kompresije. Prvi se imenuje H.264 in omogoča izredno majhno velikost slike, drugi pa MPEG4, ki ima slike nekoliko večje. Način kompresije vpliva na kakovost slike, vendar s tem tudi na velikost arhiva. Manjša je posamezna zajeta slika, večji je arhiv.

2. Število slik, ki jih je sistem zmožen zajeti v sekundi

Za prikaz žive slike potrebujemo zajem 25 slik/sekundo po posameznem vhodu. Z današnjo tehnologijo je to pri 16 ali celo 32 kanalnih sistemih možno vendar se uporablja samo v igralnicah. Za zadovoljivo kakovost posnetka priporočamo zajem vsaj 6 slik/sekundo. Proizvajalci ponavadi podajajo število slik/sekundo za celoten sistem in sicer pri resoluciji CIF (352 x 288 točk), 16 kanalni digitalni snemalnik, ki omogoča 400 slik/sekundo, nam tako po posameznem vhodu nudi maksimalno 25 slik/sekundo pri CIF in 6 slik/sekundo pri 4CIF (704x576).

3. Ločljivosti slike
Na kakovost posnete slike neposredno vpliva tudi ločljivost, ki jo nadzorna kamera s snemalnikom podpira. Pri cenejših sistemih je standardno vgrajena ločljivost 352x288 točk. Boljši pa omogočajo nastavitev ločljivost snemanja vsakega vhoda posamezno, do 704x576. Potrebno je vedeti, da večja ločljivost pomeni tudi večjo velikost shranjene slike in tako manjši arhiv, kar pa v današnjih časih z 2TB trdi diski ni problem.

4. Operacijski sistem
Samostojni video snemalniki imajo operacijski sistem naložen v integriranem vezju, zato so imuni na probleme snemalnikov na osnovi osebnega računalnika. Ne glede na to, ali je digitalni video snemalnik predstavljen kot samostojni ali na osnovi osebnega računalnika, z redkimi izjemami uporablja linux, Windows NT, Windows 98 ali Windows 2000 operacijski sistem.

5. Način kontrole delovanja sistema (watch dog)
Vsi boljši sistemi imajo vgrajeno funkcijo watch-dog, ki omogoča reset in ponovni zagon sistema v primeru zaustavitve ali nepravilnega delovanja.

6. Možnost delovanja v pentaplex načinu
Pentaplex delovanje pomeni, da je digitalni snemalnik zmožen istočasno vršiti snemanje, pregled arhiva, arhiviranje podatkov, mrežni dostop in daljinski dostop preko 3G.

7. Omrežna povezava
V primeru, da sistem digitalnega snemanja uporabljate znotraj obstoječega LAN omrežja, je možen dostop s kateregakoli računalnika, ki je v to omrežje povezan. Posebna programska oprema omogoča dostop do video serverja na podlagi IP naslova.

8. Dostop do sistema preko interneta
Pri novejših video snemalnikih je možen oddaljeni dostop praktično iz vsake naprave (iPhone, iPad, Android, BlackBerry, Symbian, WindowsMobile, OS Windows in MAC).

9. Velikost arhiva
Velikost arhiva je v veliki meri odvisna od načina kompresije, ločljivosti snemanja, števila shranjenih slik v sekundi in načina snemanja. Digitalni snemalniki omogočajo izbiro načina snemanja s pomočjo urnikov. Izbirate lahko med konstantnim snemanjem, načinom snemanja z detekcijo gibanja in snemanjem z alarmom. Možna je kombinacija vseh treh v odvisnosti od urnika. Velikost arhiva je možno izračunati z uporabo vseh navedenih faktorjev.

10. Detekcija gibanja
Prednost detekcije gibanja je omejitev števila posnetkov in shranjevanje izključno koristnih informacij. S posebnim menijem določimo polja na sliki, znotraj katerih naj bo vsak premik posnet. Z uporabo detekcije gibanja lahko bistevno vplivamo na velikost in enostaven pregled arhiva.

11. Alarmni vhodi in izhodi
Nekateri digitalni snemalniki imajo vgrajene alarmne vhode in izhode, ostale pa je možno z alarmnimi vhodi in izhodi nadgraditi. Tako lahko v primeru proženega alarmnega sistema takoj pričnemo s snemanjem posameznih kanalov digitalnega snemalnika, ki jih prej definiramo.

ADS samostojni mrežni snemalniki 

Zanesljivo shranjevanje in dostop do arhiva takrat, ko ga potrebujete, je smisel vsakega video-nadzornega sistema. Serija samostojnih mrežnih video snemalnikov ADS omogoča kakovostno in brezskrbno zapisovanje slik IP ali IP mega-pixel kamer. Linux operacijski sistem zagotavlja stabilnost, ki je potrebna v profesionalnih sistemih brez operaterja. ADS video snemalniki imajo kar nekaj prednosti in posebnosti pred konkurenčnimi proizvodi.

 

Digitalni snemalnik

 

1. LINUX operacijski sistem
Za profesionalne varnostne aplikacje se je v praksi izkazalo, da sistem potrebuje izredno zanesljivost in stabilnost. Večina nadzornih kamer s snemalnikom je povezanih v svetovno omrežje, zato je varnost pred virusi in vdori na prvem mestu. Operacijski sistem Linux, ki je vgrajen v procesorsko vezje vsakega ADS mrežnega digitalnega snemalnika zagotavlja stabilno in zanesljivo delovanje.

2. Podpora preko 32 proizvajalcem in preko 930 modelov kamer, ONVIF
Zakaj bi bili omejeni pri izbiri kamer? ADS mrežni digitalni snemalniki podpirajo vse večje proizvajalce IP kamer in omogočajo hkratno shranjevanje kamer različnih proizvajalcev.

3. H.264 kompresija za optimizacijo arhiva
Sistemi nadzornih kamer s snemalnikom omogočajo uporabo kompresije H.264, ki omogoča najboljšo kakovost slik pri najmanjši velikosti. V primerjavi s kompresijo MJPEG je prihranek prostora do 600%, pri MPEG4 pa do 150%

4. RAID delovanje
Sistemi podpirajo RAID 0,1 ter 5 in 10 in s tem preprečujejo izgubo informacij v primeru napake trdega diska.

5. POS podpora
Digitalni snemalniki podpirajo RAID 0,1 ter 5 in 10 in s tem preprečujejo izgubo informacij v primeru napake trdega diska.

6. Enostaven grafični vmesnik
Izredno enostavna nastavitev snemanja preko grafičnega vmesnika za vsako kamero.

7. Inteligentno iskanje
Možnost iskanja med posnetki s petimi inteligentnimi kriteriji: standardna detekcija gibanja, manjkajoč objekt, prekrivanje kamere, neznan objekt, izguba ostrine.

8. Dostop do sistema preko mobilnega telefona
Dostop do žive slike digitalnega snemalnika preko mobilnega telefona je možen za iPhone, iPad in mobilnike z operacijskim sistemom Android.

9. Vodni žig
Zaradi zagotavljanja izvirnosti posnetkov, video snemalniki uporabljajo vodni žig “watermark”, ki preprečuje manipulacijo s posnetki.

10. Hkratna podpora več oddaljenim lokacijam
Sistem lahko hkrati pošilja slike na več oddaljenih lokacij, ki do sistema dostopajo preko programske opreme za oddaljen dostop, internetnega brskalnika ali mobilnega telefona.

11. Izvoz posnetkov
Posamezno sliko je možno izvoziti v JPEG format, segment posnetkov pa v obliki AVI in ASF.

12. Učinkovit pregled arhiva
Možnost hkratnega pregleda do 16 kamer. Sistem vključuje tudi orodja za obdelavo slik – ostrina, osvetlitev, kontrast ...

13. Tloris objekta
Z uvozom tlorisov in pozicioniranjem kamer in vhodno/izhodnih naprav nanj, je upravljanje in takojšnje reagiranje res enostavno.

14. Preprosta nadgradnja trdih diskov
Digitalni snemalnik ima predvidena mesta za trde diske - 2 in 4 kanalni za dva ter 8 in 16 kanalni za štiri. Dodatni disk je zato vgrajen v nekaj minutah, brez odpiranja naprave.

15. Celovito upravljanje preko brskalnika
Vse nastavitve so izredno enostavne in je možno do njih dostopati preko internetnega brskalnika.