Senzorji spremenijo vaš dom v pametno in udobno zgradbo!

Učinkovito delovanje pametnim zgradbam omogočajo razni senzorji, ki poskrbijo, da je vse pod nadzorom. Na ta način je možno avtomatizirati ali vsaj poenostaviti cel kup opravil, na katere ne smemo pozabiti pri varovanju objekta. Magnetni senzorji skrbijo za zaščito oken in vrat, radarski senzor gibanja se lahko povezuje z video domofoni ali kamerami, brez težav pa lahko vse povežemo v poljubno kompleksen sistem – morda je senzor gibanja brezžični in sploh ni treba dopolnjevati obstoječe infrastrukture, morda pa bo treba pri vzpostavljanju sistema postoriti še marsikaj. Na srečo pri vsem tem pomagajo strokovnjaki!

 

Magnetni senzorji v sodobnih zgradbah

senzor gibanja brezžičniMagnetni senzorji so nadvse enostavni in delujejo brez kakršnih koli težav. Zato so še kako uporabni v praktično vsakem objektu, kjer želimo zagotoviti ustrezno varnost. Takšni senzorji se namreč uporabljajo predvsem v elementih požarne varnosti, saj zaznavajo stik magnetnih površin in tako omogočajo upravljanje z okni in vrati, kar je seveda uporabno tudi v mnogih drugih situacijah. Z magnetnimi senzorji so opremljeni požarni in drugi zasilni izhodi. Po tem principu delujejo magnetne ključavnice, ki se sprostijo v primeru požara ali drugih nezgod, seveda pa so magneti običajno povezani tudi z drugimi elementi požarne varnosti. Poleg tega pa se magnetni senzorji uporabljajo tudi drugje, povsod, kjer je treba na daljavo nadzorovati okna in vrata. S celovitim sistemom z nadzornim centrom je tako možno poskrbeti za vrhunsko udobje bivanja in učinkovito uporabo objekta.

 

Senzorji gibanja

magnetni senzorjiŽični ali brezžični senzor gibanja je obvezna oprema za vsak objekt, ki želi uporabljati sodobne načine varovanja in nadzora. Radarski senzor gibanja omogoča marsikaj – zaznavanje gibanja je nujno za učinkovito samodejno osvetljavo, za aktivacijo varnostnih kamer, takšne senzorje pa uporabljajo tudi nekateri video domofoni in drugi sistemi. Glede na to, da je nadzor nad gibanjem v okolici ključnega pomena za zagotavljanje varnosti zgradbe, je uporaba tovrstnih rešitev vsekakor smiselna. Pomembno pa je, da so senzorji in sistemi primerno vzpostavljeni, kar je včasih dokaj zahtevna naloga. Nekoliko je to poenostavljeno, če je senzor gibanja brezžični, a še vedno je treba za učinkovit varnostni sistem skrbno načrtovati uporabo in povezavo posameznih elementov. Seveda je najbolj pametno, da tovrstna opravila zaupamo usposobljenim strokovnjakom, ki bodo zagotovili, da bo sistem zares učinkovit in zanesljiv. Niti najboljša oprema nam namreč ne pomaga, če ni pravilno montirana in pripravljena za uporabo takrat, ko jo najbolj potrebujemo!