Senzorji alarmnega sistema

Infrardeči senzor gibanjaSenzor alarmnega sistema nam omogoča zaznavo spremembe, ki sproži alarm. Vsak senzor gibanja je vezan na alarmno centralo, ki v primeru prejetega signala senzorja obdela podatek in sproži akcijo.Pri izbiranju pozicije za senzorje je potrebno imeti v mislih nekaj dejstev:

  • senzor gibanja vedno vgradite stran od naprav, ki oddajajo elektromagnetno valovanje,
  • ne usmerjajte ga direktno v smer klimatskih naprav, grelcev radiatorjev, zaves, oken, ostalih odbojnih      površin (sploh pri majhnih prostorih, ko je senzor veliko bolj občutljiv na zunanje vplive in zato hitreje    zaznava temperaturne spremembe),
  • izogibajte se usmerjanju senzorja v premikajoče objekte, saj lahko premik povzroči lažni alarm,
  • senzor naj ima čim bolj odprto polje pokritja, da mu ne zastirajo pogled razne stvari,
  • višina montaže senzorja za optimalno polje pokritja je običajno na višini med 1.80 in 2.30 metra,
  • senzorja gibanja ne vgrajujte v prostore z visoko vlažnostjo (kopalnica, pralnica ...).

 

Ločimo več vrst senzorjev, ki se razlikujejo glede na uporabljeno tehnologijo zaznavanja. Omenili bomo nekatere najbolj pogoste:

Notranji infrardeči senzor gibanja

Notranji infrardeči senzor gibanjaSo najbolj razširjen način za zaščito prostorov (skoraj 90 % notranjih prostorov se varuje z vgradnjo infrardečih senzorjev premikanja, ki omogočajo enostavno vgradnjo in veliko polje pokritja). Senzor gibanja uporablja infrardečo energijo, signal, ki sproži alarm, je tako sprememba temperature znotraj žarka pokritja. Pri senzorjih je potrebno posebno pozornost posvetiti uporabljenemu infrardečemu elementu, neobčutljivosti senzorja na zunanje motnje (mobiteli, oddajniki ...), temperaturni kompenzaciji (sposobnost senzorja, da se prilagodi višanju temperature v prostoru in vseeno ohrani zaznavanje), možnosti prilagajanja polja pokritja z menjavo leč, digitalni obdelavi signala, ki zagotavlja stabilnost in zanesljivost delovanja, sabotažni zaščiti senzorja, ki preprečuje nepooblaščeno odpiranje. Infrardeči senzorji gibanja se razlikujejo glede na način vgradnje in polje zaznavanja. Polje pokritja senzorjev se razlikujejo glede na uporabljeno lečo in vrsto IR elementa.

Notranji infrardeči senzor gibanja

360 stopinjski senzor gibanjaINFRARDEČI STROPNI SENZOR GIBANJA 360 s QUAD tehnologijo PIR elementa BRAVO 5, je senzor za komercialno uporabo. Uporablja se pri aplikacijah s spuščenimi stropi. Stropna vgradnja omogoča izredno enostavno pokritje celotnega prostora (360 °) brez mrtvih kotov. Posebna zasnova senzorja gibanja in popolno tovarniško testiranje omogočata dolgoletno brezhibno delovanje. Izredna imunost pred radio-frekvenčnimi, statičnimi in drugimi vplivi omogoča delovanje brez lažnih alarmov. Večnivojsko procesiranje signala, temperaturna kompenzacija in širok razpon žarkov, omogočajo brezhibno delovanje tudi v vročih poletnih dneh.

 

Notranji senzor gibanja dvojne tehnologije

Infrardeči senzor gibanja dvojne tehnologijeVelikokrat je pri zahtevnejših aplikacijah zahtevana večja zanesljivost delovanja. V tem primeru se uporabljajo senzorji gibanja dvojne tehnologije – en senzor gibanja združuje v sebi dva elementa – infrardečega in mikrovalovnega (IR in mikrovalovni senzor). Imunost pred neželjenimi alarmi je veliko večja, saj je za alarmni signal potrebno proženje z obeh senzorjev – infrardeči zazna spremembo temperature, mikrovalovni pa vstop objekta v polje varovanja. Velika prednost senzorjev dvojne tehnologije je tudi možnost uporabe »antimasking« tehnologije. Senzor sproži alarm v primeru prekrivanja senzorja, ne glede na to, ali je sistem vključen ali ne. Funkcija je primerna zlasti v javnih prostorih, nakupovalnih centrih, bankah, kjer je enostaven dostop do senzorjev. Senzor dvojne tehnologije (IR in mikrovalovni senzor) vedno uporabite v prostorih s kaminom, v kurilnici in neogrevani garaži, saj boste tako lahko preprečili neželjene alarme, do katerih prihaja zaradi spremembe temperature.

Zunanji senzor dvojne tehnologije

Zunanji senzor gibanjaPasivni infrardeči in mikrovalovni senzor gibanja, ki je zasnovan za zunanjo montažo in zaznavanje tudi v najzahtevnejših pogojih. Kombinacija pasivnega PIR senzorja (dva elementa) in naprednega MW Dopplerjevega senzorja zagotavlja izločanje lažnih alarmov. Ob sami montaži se zunanji senzor gibanja nastavi glede na specifiko prostora in je tako zagotovljeno brezhibno delovanje. Senzor je zasnovan za varovanje večjih področij in je predviden za stensko montažo. Kljub temu, da senzor ne zaznava domačih živalI bodite pozorni, da senzorja ne usmerjate v polje, kjer se živali lahko povzpnejo na višjo pozicijo.


 

Senzor loma stekla

Senzor loma steklaV primeru, da so v objektu večje steklene površine ali pri izložbah, priporočamo uporabo senzorja loma stekla. Senzor povzroči alarm ob zaznavi specifične frekvence loma stekla, ravnotako pa je občutljiv tudi na rezanje steklenih površin. Vgradnja senzorja ni potrebna na stekleno površino, ampak v prostor. Prednost omenjenega senzorja je ta, da je lahko aktiven tudi v nočnem režimu delovanja, alarmni signal pa je sprožen še pred vstopom v varovani objekt. Tipično maksimalno pokritje senzorjev loma stekla je prostor do velikosti 10*10m, senzor naj bo vedno usmerjen k možnemu izvoru - okna, izložbe ...

 

Požarni senzor

Požarni senzorVse alarmne centrale DSC omogočajo tudi priklop požarnih senzorjev, kar je velika prednost pri stanovanjskih vgradnjah. Področje centrale, na katerega so priključeni požarni senzorji je aktivno, ne glede na to, ali je sistem vključen ali izključen. Za učinkovito zaščito stanovanjske hiše priporočamo vgradnjo vsaj enega senzorja v vsako etažo. Vgradnja senzorja je smiselna v kletnih prostorih pri peči, v bivalnem delu pri kuhinji ali v dnevnem prostoru, če je vgrajen kamin in v zgornji etaži na hodniku pred spalnicami. Nekatere alarmne centrale in senzorji so certificirani kot požarni sistemi in z njihovo vgradnjo pridobite popust pri slovenskih zavarovalnicah na premijo požarnega zavarovanja.

 

Magnetni kontakti

Pred uporabo infrardečih senzorjev gibanja, ki lahko zaznajo premik v celotnem področju zaznave, so se za zaščito vrat in oken uporabljali magnetni kontakti. Ti uporabljajo za zaznavo magnetno polje, ki je v primeru odpiranja prekinjeno, kar proži alarm. Prednost magnetnih kontaktov je cenovno ugodna rešitev, enostaven način uporabe v nočnem režimu delovanja - ko senzorji gibanja zaradi prisotnosti oseb v objektu ne pridejo v poštev. V primeru novogradnje, ko nismo omejeni z razpletom ožičenja, je njihova vgradnja v katera izmed vrat in oken v objektu smiselna. Ločimo več vrst magnetnih kontaktov, vse več se uporabljajo vgradnji, ki so uporabniku neopazni. Vendar pa je potrebno njihovi vgradnji posvetiti posebno pozornost. V primeru, da jih vgrajujete v okensko krilo, je potrebna njihova vgradnja takrat, ko se vgrajujejo okna. Le tako lahko zagotovite ustrezno povezavo v profilu okna. Naknadna vgradnja je kljub puščenim kablom lahko zelo problematična.

Bariere

Za zahtevnejše aplikacije in postavitev dodatnih ovir vlomilcu se velikokrat uporabljajo bariere. Vsaka bariera je sestavljena iz sprejemnika in oddajnika, med katerima sta 2 ali 4 IR žarki. Prekinitev obeh infrardečih žarkov sproži alarm. Bariere lahko uporabljamo za notranje ali zunanje aplikacije. Njihova uporaba bistveno pripomore k zanesljivosti alarmnega sistema. Število barier je seveda odvisno od tipa instalacije.

Bariere