Senzor gibanja za zanesljivo protivlomno in požarno varnost doma

Infrardeči senzor gibanja predstavlja učinkoviti varnostni ukrep po ugodni ceni. Senzor alarmnega sistema zaznava spremembe gibanja v svoji okolici. Informacije, ki jih zazna najprej posreduje dalje na alarmno centralo, kjer je prejeti signal obdelan in nato sprožen alarm. V uporabi je raznovrstna tehnologija zaznavanja, po kateri ločujemo različne vrste senzorjev. Podjetje Mobicom nudi najsodobnejšo opremo za protivlomno zaščito. Zagotovljena je hitra in vestna vgradnja ter dolga življenjska doba materiala.

 

 

Infrardeči senzor gibanja

 

Kako zanesljiv je infrardeči senzor gibanja ?

Infrardeči senzor gibanja je najbolj razširjen notranji protivlomni ukrep. Primeren je za komercialno uporabo – po nedavnih podatkih kar 90% poslopij uporablja IR senzorje gibanja. Naprava deluje tako, da ob spremembi temperature znotraj polja, ki ga pokriva infrardeči žarek sproži alarmni signal. Priporočena je stropna vgradnja; širok razpon žarkov pokrije vseh 360◦ prostora, brez mrtvih kotov. Sistem je profesionalno testiran za zagotavljanje kakovosti. Prisotnost telefona, oddajnika ali drugih zunanjih motenj senzorja ne zmede –neobčutljiv je na tuje radio-frekvenčne in statične vplive. Lažni alarm je neverjetno redki dogodek. Brez negativnih učinkov na zanesljivost zaznavanja okolice se je sposoben prilagoditi temperaturi prostora. Tudi v najtoplešjih poletnih mesecih je občutljivost senzorja nespremenjena. Polje pokritja je mogoče prilagajati z zamenjavo leče. Da bi se preprečil nepooblaščen dostop do alarmnega sistema, je poskrbljeno tudi za protisabotažno zaščito senzorja.

 

Odlične rezultate nudi vgradnja senzorja gibanja dvojne tehnologije

Senzor dvojne tehnologije kombinira sposobnosti infrardečega in mikrovalovnega senzorja. Infrardeči senzor gibanja zazna spremembo temperature, mikrovalovni pa vstop objekta v polje varovanja. Za sprožitev alarmnega signala je potrebna potrditev obeh elementov. Stopnja lažno pozitivnih signalov se ponovno zniža. Za varnost opreme pa je dodatno poskrbljeno. Tako imenovana »antimasking« tehnologija sproži alarm v primeru sabotaže oziroma vsakršnega prekritja senzorja. Ta prednost naredi senzor izjemno primeren za javna ali morebitno problematična poslopja kot so nakupovalni centri ali banke. Alarm deluje tudi v primeru, če je protivlomni alarmni sistem izključen.

 

V prostoru s kaminom, v kurilnici, neogrevani garaži in drugih temperaturno občutljivih območjih je vredno, zaradi nevarnosti lažnega alarma, namestiti kombinirani senzor. Zunaj zgradb je varovanje območja bolj zahtevno. Zunanji senzor mora učinkovito delovati pod mnogo zahtevnejšimi pogoji, kar oteži zaznavanje gibanja. Ustrezna postavitev je ključnega pomena. Senzor mora pokrivati večje območje, zaradi praktičnosti pa je predvidena stenska montaža. Sistem je vrhunsko izpiljen – senzor gibanja domačih živali ne bo spoznal. Kljub temu bi žival, ki se povzdigne na višjo pozicijo, lahko potencialno sprožila alarm in je zato priporočeno, da se senzorja ne usmeri proti živim bitjem.

 

Varovanje oken in vrat s pomočjo senzorjev po ugodnih cenah

Cena senzorja gibanja je odvisna od modela. Infrardeči senzor gibanja 360 zazna premikanje v celotnem polju varovanja in je najsodobnejši ter najzanesljivejši. Alternativno je za varovanje oken in vrat mogoča uporaba magnetnih kontaktov, ki se za zaznavo premikanja poslužujejo magnetnega polja. Alarm je sprožen v primeru odpiranja vrat ali oken. Učinkoviti so predvsem za nočno varovanje doma, ko zaradi prisotnosti ljudi senzor gibanja lahko ne deluje dovolj ustrezno. Montaža je smiselna zaradi cenovne ugodnosti v novogradnje. Moderni modeli so neopazni, npr. vgrajeni v okensko krilo.

 

cena za senzor gibanja 360

 

Za večje steklene površine ali izložbe je priporočen senzor loma stekla. Namenjen je zaznanju specifičnih frekvenc loma stekla ali rezanja steklene površine. Sistem se montira znotraj prostora in ne direktno na stekleno površino. Alarm se sproži že pred vlomilčevim vstopom, kar zagotovi hitrejši odziv varnostne službe. Kot predhodno omenjeni magnetni kontakt brezhibno deluje tudi sredi noči.

 

Kam je najbolj učinkovito postaviti senzor gibanja?

Pozicioniranje senzorja je pomembno in upoštevati je potrebno določene smernice. V optimalnih razmerah naj bi senzor pokrival čim večje polje, ki naj bi bilo tudi čim bolj odprto. Večji stacionarni objekti lahko nekoliko zastirajo senzorju pogled, zaradi česar je za najbolje pokrivanje polja predlagana višina postavitve približno 2 metra nad tlemi. Senzor gibanja je prav tako najbolje namestiti proč od reči, ki bi lahko potencialno zmedle njegovo zaznavanje informacij. Vgraditi ga je potrebno stran od virov elektromagnetičnega valovanja ter se izogibati postavitvi v premikajoči se objekt – premik objekta bi lahko sprožil lažni alarm. Senzor je zelo občutljiv na zunanje vplive, na kar je posebej potrebno paziti v majhnemu prostoru, kjer lažje in veliko hitreje zazna temperaturne spremembe. Postavitev je nujno določiti tako, da senzor ni usmerjen direktno proti klimatski napravi, radiatorskemu grelcu, zavesi ali razni odbojni površini. Visoka vlažnost prostora, kot so kopalnice ali pralnice, je enako potencialna težava za učinkovito delovanje senzorja.

 

Ali lahko senzor gibanja pripomore k požarni varnosti?

Priklop požarnih senzorjev je mogoč pri vseh alarmnih centralah. Požarni alarmni sistem je posebej koristen v stanovanjskih zgradbah, za katere priporočajo vgradnjo najmanj enega senzorja na vsako nadstropje. Centrala bo tudi v primeru izključitve sistema ostala aktivna za zaznavanje požarnih signalov. Postavitev senzorja gibanja je najbolj smiselna ob točkah, ki predstavljajo potencialni izvor požara: kuhinja ali kamin v bivalnjskih prostorih ter peč ali kurilnica v kleti. Smiselna je tudi montaža na hodniku pred spalnico, saj bo sistem hitreje zaznal in reagiral na grožnjo nevarnosti. Ne le iz vidika varnosti, temveč tudi cenovno se izplača raziskati, kateri senzorji so z vsemi potrebnimi določili priznani za požarni alarmi sistem. Z vgradnjo certificiranega alarma je namreč mogoče dobiti popust na premijo požarnega zavarovanja.