Povezovalni kabli

Kabli

Vse elemente video-nadzornega sistema je potrebno povezati v sistem. Za vezavo elementov lahko uporabljamo različne možnosti:

 

Za analogne kamere:

  • koaksialni kabel

Za video-nadzorne sisteme večinoma uporabljamo 75 OHMSKI koaksialni kabel. Oznaka kabla je RG-59B/U. Koaksialni kabel se uporablja v 90% vseh aplikacij. Uporaba kakršnegakoli drugega kabla bo povzročila neostro sliko s sencami, popačenje... Tipična razdalja, s katere bomo še dobili zadovoljivo sliko, brez uporabe dodatnih ojačevalnikov je 300m.

 

  • UTP kabel Cat.5e

Kadar ne moremo uporabiti koaksialnega kabla, obstajajo pa obstoječe povezave, je možen prenos video signala tudi preko dvojne zavite parice. Strošek instalacije bo v tem primeru večji, saj potrebujemo tako na oddajni kot sprejemni strani vmesnik, ki nam omogoča pretvorbo signala.

 

  • optični kabel

Vedno, ko se pri aplikaciji srečujemo z večjimi razdaljami, je potrebno razmisliti o uporabi optičnih vlaken za prenos video signala (optični kabel). Glavna prednost optike je, da je možen prenos večjega števila informacij. Optični kabel je tudi popolnoma imun na interference elektromagnetnih izvorov. Razdalje dvajset do trideset kilometrov z uporabo optičnih vlaken niso problematične.

 

  • brezžični prenosi

V primeru, da ni možnosti izvedbe žične povezave, lahko uporabljamo mikrovalovni prenos.


Za IP kamere:

Uporabimo enak video nadzorni kabel kot za analogne kamere z izjemo koaksialnega kabla. Dodatno je možen brezžični mrežni prenos z dostopno točko (AP).


Za HD-CVI kamere:

Uporablja se 75 Ohmski koaksialni kabel. Nova tehnologija omogoča prenos signala tudi preko obstoječih kablov analognih sistemov, če so ti ustrezne kakovosti. Razdalja brez uporabe ojačevalnika je omejena na 100m.