Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja: IR kamere, hišne kamere,ipd

Ali naj vgradimo barvne ali črno-bele kamere?
Današnja tehnologija omogoča uporabo dnevno-nočnih kamer, ki ob zmanjšani osvetlitvi iz barvnega delovanja avtomatsko preklopijo v črno-belo, tako da se črno-bele kamere ne uporabljajo več.

Kako so elementi povezani?
V veliki večini primerov uporabljamo za povezavo koaksialni kabel RG-59/U (analogni in HD-CVI sistemi) ali računalniški kabel UTP Cat.5e (IP sistemi).

Kakšna bo slika ponoči?
Vsaka notranja ali zunanja kamera potrebuje za delovanje osvetlitev. V temi se neglede na tehnologijo ne bo videlo nič, razen v primeru, da ima kamera vgrajene LED diode (IR kamere), zato je zagotovitev ustrezne osvetlitve nujna. V črno-belem načinu kamere tipično zagotavljajo sliko do 0.01 luxa, v barvnem načinu pa do 0.5 luxa

Kako zahtevna je uporaba digitalnega snemalnika?

Čeprav se sliši ime naprave zelo zahtevno, je uporaba digitalnega snemalnika domačega video nadzornega sistema enostavna. Glavni meni za uporabo je pri veliki večini sistemov izredno enostaven in v slovenskem jeziku in ne zahteva nobenega posebnega znanja ali izkušenj.

Koliko se bo vgrajena kamera videla?

Sam izgled video-nadzornega sistema je v veliki meri odvisen od izbire kamer. Robustna zunanja kamera v ohišju bo gotovo vzbudila pozornost, hkrati pa delovala kot odlično preventivno sredstvo. Danes so na trgu tudi zunanje kamere, ki so velike samo nekaj centimetrov in omogočajo skoraj nevidno vgradnjo. Torej je vidnost kamer v veliki meri odvisna od vaše izbire. Majhne dimenzije hišnihi kamer omogočajo izgradnjo sistema, ki ga ne opazi nihče.

Ali naj uporabim opozorilno nalepko?
Uporaba opozorilne nalepke, da je objekt opremljem z video-nadzornim sistemom, je zakonsko obvezna. Od izvajalca sistema jo zato vedno zahtevajte in nalepite ob vstopu v objekt. Poleg tega, da zadostite zakonu, deluje tudi preventivno.

Ali naj bodo kamere za video nadzor vidne ali skrite?
Tajno snemanje brez ustreznih dovoljenj je prepovedano. Če oseba javnega ali zasebnega sektorja izvaja video nadzor, mora na vidnem mestu objaviti, da v objektu izvaja video nadzor. Objavljena mora biti tudi telefonska številka in naziv osebe, ki ga izvaja. Priporočamo vam, da so tako notranje kot zunanje kamere postavljene na vidno mesto in tako že vnaprej opozarjajo, da se nad območjem izvaja video nadzor. Fizične osebe z domačim video nadzornim sistemom po zakonu ne smejo snemati javnih površin (dovozne ceste, parkirišča, soseda oz. območja izven njihovega imetja).

Ali bomo na posnetku prepoznali osebo, ki je nepovabljena vstopila v nadzorovani prostor?
Za prepoznavnost je odločilnega pomena izbira pravilnega objektiva in postavitev kamere. S širokokotnim objektivom bomo zajeli večji prostor, razpoznavnost pa bo zagotovljena le v primeru, ko bo slika zgornjega dela osebe, ki je vstopila v nadzorovani prostor, preko 1/4 zaslona. Pri hišnih kamerah slabše resolucije (420 TVL) pa potrebujemo sliko obraza (za nepoznane osebe) velikosti 1/3 ekrana. Pri IP tehnologije je resolucija slik že tako napredovala, da omogoča tudi razpoznavnost obraza.
Ali kamera ''vidi'' tudi ponoči?
V popolni temi se s pomočjo neustrezno izbrane opreme ne bo videlo nič. Za optimalni video nadzor ponoči priporočamo dodatno osvetljenost nadzorovanega območja. Tudi s pravilno izbiro notranje ali zunanje kamere bomo dosegli primerno vidljivost (IR kamere z vgrajenimi IR LED diodami za sliko tudi ponoči). Za posebne aplikacije in v pogojih brez osvetlitve priporočamo dnevno - nočne (Day-Night) visoko-resolucijske kamere v kombinaciji z IR reflektorji.

Ali obstaja GSM kamera?

Naziv "GSM kamera" ni pravilen. V ponudbi imamo več IP megapixel kamer, ki omogočajo dostop z oddaljene lokacije- preko interneta. To pomeni, da lahko iz kjerkoli preko pametnega telefona ali računalnika spremljate sliko kamere.

Iz česa sestoji domači video nadzorni sistem?

Vsak video nadzorni sistem, tudi za stanovanjsko hišo, je sestavljen iz kamer (njihovo število je odvisno od velikosti objekta), snemalnika (kamor se shranjuje slika), napajanja in monitorja za pregled posnetkov.

Ali obstajajo brezžične nadzorne kamere?

Da, na trgu se pojavljajo tudi brezžične nadzorne kamere. Žal je delovanje take kamere še dokaj nezanesljivo, zato je še ne tržimo. Je v fazi testiranja in takoj ko se bo kamera izkazala za popolnoma zanesljivo, pride tudi na naše police.