Objektivi

Za razliko od človeškega očesa, ki je sposobno neverjetno hitro prilagoditi zorni kot in ostrino, je objektiv precej bolj okoren. Če govorimo o običajnih objektivih, je kot nespremenljiv, izostren na izbrano površino. Zato je izrednega pomena pri vseh aplikacijah video nadzornih sistemov pravilna izbira objektiva. Marsikdo misli, da bo lahko z objektivom videl enako kot s prostim očesom – žal to ni tako. Izbira objektiva je največkrat kompromis med zahtevami uporabnika in praktično uporabo sistema. 
Pri izbiri objektiva imamo dva glavna dejavnika: 
1. Goriščna razdalja 
2. Kontrola zaslonke

1. Goriščna razdalja definira polje pokritja pri določeni razdalji.

Pravilo: daljša je goriščna razdalja, ožji je kot pogleda. Velikokrat objektive z goriščno razdaljo večjo od 25mm imenujemo zoom objektivi. Izbiri goriščne razdalje objektiva posvetite posebno pozornost, saj ta določa polje pokritja in razpoznavo detaljev.

Objektiv kamer

Glede na goriščno razdaljo poznamo sledeče tipe objektivov:

  • objektiv z nespremenljivo goriščno razdaljo: 

Te objektive običajno imenujemo tudi monofokalni. Dobavljivi so v goriščnih razdaljah od 2.8 do 75 mm.

  • objektiv s spremenljivo goriščno razdaljo: 

Uporabljamo jih za prilagoditev polja pokritja na samem mestu montaže. Običajno ne omogočajo drastične nastavitve goriščne razdalje (tipično 3.5-8 mm, 5-50 mm). 

  • ročni zoom objektivi

Zoom objektiv imenujemo objektiv, pri katerem lahko ročno nastavimo goriščno razdaljo v večjem razponu.

  • motorizirani zoom objektiv

Uporabljamo jih običajno pri pan/tilt sistemih, uporaba ni tako razširjena.Kamera z že vgrajenim motoriziranim objektivom omogoča zoomiranje slike po želji.

2. Kontrola zaslonke: zaslonka določa količino svetlobe, ki bo dosegla CCD element. Glede na način prilagajanja odprtosti zaslonke poznamo več različnih tipov:

  • ročna zaslonka

Objektivi z ročno zaslonko so najcenejši. V tem primeru se zaslonka naravna ročno. Ta tip objektiva je primeren za vgradnje znotraj, kjer se količina svetlobe ne spreminja. V primeru, da ga želimo uporabiti za zunanje vgradnje, mora imeti kamera elektronsko zaslonko. Ker se količina svetlobe poleti in pozimi lahko spremeni, je potreben ročni popravek odprtja zaslonke.

  • avtomatska zaslonka

Ideja avtomatske zaslonke za razliko od motoriziranega objektiva temelji na principu kontrole jakosti video signala. Manjša je jakost signala, bolj je zaslonka odprta in obratno – pri večji jakosti video signala se zaslonka bolj zapre. Ločimo dva tipa objektivov z avtomatsko zaslonko:
a) video drive: Ta tip objektivov včasih imenujejo tudi servo. Najbolj pogost tip vključuje ojačevalnik, ki je priključen na video signal kamere. Krmili ga DC napetost kamere. Kot smo omenili, je napetost video signala proporcionalna količini svetlobe na CCD elementu. Ojačevalnik konstantno spremlja izhodno napetost in prilagaja odprtje zaslonke, tako da je napetost ves čas 1V. 
b) DC drive: galvanometrične objektive krmili referenčna napetost ojačevalnika kamere. Za razliko od prejšnjega tipa, je tu krmilnik ojačevalnik znotraj kamere, namesto v objektivu. Objektiv vključuje motor, ki odpira oz. zapira zaslonko. Ti objektivi so cenejši, saj za svoje delovanje uporabljajo ojačevalnik kamere.

Izbira objektiva je izrednega pomena za kakovost slike in konec koncev učinkovitost video-nadzornega sistema. Parametri, na katere morate biti pozorni: goriščna razdalja, ki neposredno vpliva na polje pokritja (motoriziran objektiv, objektiv s spremenljivo goriščno razdaljo,...), način kontrole zaslonke objektiva za prilagajanje osvetlitve. Nekateri parametri, ki lahko bistveno vplivajo na delovanje: f faktor – odprtost objektiva, ločljivost objektiva, popačenje.