Kontrola pristopa

Danes je vse večjega pomena omejevanje dostopa do posameznih prostorov znotraj poslovnih zgradb ali preprosteje povedano, kdo ima dostop do posameznih prostorov in v katerih časovnih intervalih. S tem namenom se kot segment tehničnega varovanja vedno bolj uveljavlja kontrola pristopa. Srce kontrole pristopa je programska oprema, ki omogoča konfiguriranje sistema, vnos uporabnikov, urnikov ... Seveda pa so za izgradnjo sistema potrebni posamezni elementi kontrole časa in pristopa - kontroler, čitalci in kartice, dodatki ter seveda programska oprema.

Kontrola pristopa Kontrola pristopaKontrola pristopa

 

 Tipični sistem pristopne kontrole je običajno sestavljen iz spodnjih elementov:

1. Kljuka na vratih: Na vhodni strani vedno zaklenjena. Edino kontrolo za odklepanje da  kontroler z ukazom električni ključavnici. Na izhodni strani vedno odklenjeno, kar omogoča prost izhod.

2. Zapiralo vrat: vedno obvezen dodatek pri kontroli pristopa.

3. Magnetni kontakt: ko so vrata zaklenjena, kontroler nadzira njihovo stanje. V primeru, da jih poizkušamo nasilno odpreti, je takoj sprožen alarm. Ko se vrata odklenejo, je stanje vrat še vedno nadzorovano – tokrat časovno, če so odprta predolgo, je lahko sprožen alarm.

4. Izhodno stikalo ali senzor: kot opozorilo in kontrola izhoda.

5. Lokalno alarmiranje: S pomočjo sirene lahko javimo vsako nedovoljeno akcijo. Največkrat prožimo signal v primeru nasilnega odpiranja vrat ali če ostanejo vrata predolgo odprta.

6. Kamera: Za večjo kontrolo in nadzor. S pomočjo video-nadzornega sistema lahko preverimo, če kartico res uporablja pravi uporabnik.

7. Domofon: pri večjih sistemih in operaterju je zvočna komunikacija z obiskovalci koristna. Omogoča ročno odpiranje vrat obiskovalcu s pomočjo stikala pri operaterju (domofon).

8. Čitalec ali tipkovnica: Najpomembnejši del sistema. Čitalec lahko omogoča kontrolo pristopa na prstni odtis (podobno kot električna ključavnica na prstni odtis).

9. Opozorilna nalepka: vedno dobrodošla kot opozorilo.