Kamere za video nadzor

Nadzorne video kamere s snemalnikom

Varnostne nadzorne kamere uporabljamo pri video-nadzornih sistemih za zajem slike. Kakšne video nadzorne kamere izbrati, katero tehnologijo (barvno, dnevno/nočno, termo občutljivo kamero, infrardečo kamero, brezžično WiFi kamero), kakšna naj bo ločljivost video nadzorne kamere, kako pravilno razumeti karakteristike videokamere? Izbira nadzorne kamere s snemalnikom je vedno odvisna od potreb in želja naročnika, eno od glavnih vlog pa v večini primerov igra tudi sama cena. Tako je pri izbiri tehnologije zunanje videokamere vedno na mestu vprašanje, s kakšnim namenom želite uporabljati video nadzorni sistem. Npr. v primeru, da se zahteva razpoznavnost (barva las, barva vozila ...), je smiselna uporaba barvnih videonadzornih kamer, če pa želite samo spremljati dogajanje, frekventnost, zadostujejo črno-bele nadzorne IP kamere. Pred nakupom se vedno vprašajte katere informacije so za vas pomembne, kaj želite videti, kaj shranjevati in koliko ste za to pripravljeni plačati. 

 

V osnovi varnostne video nadzorne kamere lahko ločimo po:

  • obliki (klasična, dome, bullet ...),
  • načinu delovanja oz. tehnologiji (analogna kamera , IP megapixel kamera, HD CVI ...),
  • pa tudi videokamere v smislu dnevne/nočne ter zunanje/notranje kamere.

Pri sami izbiri videonadzorne kamere je potrebno posebno pozornost posvetiti standardu, ki ga uporablja. ONVIF je danes mednarodni standard, ki so se mu priključili vsi večji proizvajalci in omogoča medsebojno združljivost IP opreme. Tako IP kamere kot mrežni snemalniki in programske rešitev ADS proizvodov, ki jih zastopamo v podjetju Mobicom, ustrezajo standardu ONVIF in omogočajo združljivost s sorodnimi proizvodi.

IP megapixel tehnologija video kamer

zunanje IP kamera za video nadzor

Slike visoke kakovosti so želja vsakega uporabnika video nadzornega sistema in IP kamere za video nadzor so z ločljivostjo praktično neomejeni. Še pred desetimi leti so bile IP kamere za video nadzor mišljene kot bliskovit trend, ki naj bi v trenutku zamenjal analogne zunanje kamere. V praksi se vse stvari dogajajo počasneje in danes se digitalne IP kamere pojavljajo v približno 15% video nadzornih sistemih. Trend uporabe je naraščujoč, k temu so seveda prispevale tudi bistveno nižje cene. Največ varnostnih sistemov je zasnovanih na 1.3 in 2.0 miljona točk, saj predstavljajo najboljši kompromis med ločljivostjo in dolžino arhiva. Sistem sestavljajo mrežne IP kamere in snemalnik, povezuje jih UTP ožičenje, samo konfiguriranje in upravljanje sistema pa je zahtevnejše kot pri analogni in HD CVI tehnologiji. Vse zunanje kamere imajo vgrajene IR LED diode, ki omogočajo sliko tudi ponoči (infrardeče kamere).V letu 2015 so se na trgu pojavile pametne IP kamere za video nadzor - njihova procesorska moč omogoča vgradnjo algoritmov zaznave, ki poleg dobro poznane zaznave gibanja omogočajo zaznavo prečkanja navideznih mej, mankajoči objekt, tuji objekt, štetje, zaznavo obraza in še veliko več. Učinkovita impementacija IP kamer omogoča 24- urno varovanje z avtomatskim aktivnim opozarjanjem na kritične situacije in dogodke, ki nadzornika v nadzornem centru opozorijo na nedovoljen vstop oziroma dogodek. 

HD CVI tehnologija video kamer

Nadzorna brezžična kamera s snemalnikom: HD CVI

V današnjem času se tehnologija pomika z standardne v visoko ločljivost. Kako torej zagotoviti varnostni sistem, ki bo omogočil dobro ločljivost, hkrati pa tudi upravičil ceno? Predstavljamo vam HD-CVI tehnologijo video-nadzornih sistemov (High definition composite video interface). Analogne video kamere v varnostnih sistemih še vedno prevladujejo. Povpraševanje po HD sistemih se vidno povečuje, vendar pa je velikokrat menjava ožičenja enostavno previsok strošek. Zato je HD-CVI sistem trenutno najboljša rešitev na trgu. Omogoča nadgradnjo vašega analognega sistema z obstoječim koaksialnim kablom. Preko enega koaksialnega kabla je združen prenos kompozitnega video signala, zvoka in krmilnih signalov. Je odprt HD analogni sistem in ima izboljšan tehnični standard.
HD-CVI rešitev vključuje digitalne video kamere in snemalnike ter omogoča slike visoke kakovosti - 1080P(1920X1080) in 720P(1280X720). Sistem vključuje ASC tehnologijo (Auto signal compensation), ki omogoča ekstremno nizke motnje signala pri prenosih v primeru daljših razdalj. Prenos podatkov sega tudi do 700 metrov. Video nadzorne kamere imajo vgrajene LED diode za odlično sliko tudi ponoči (infrardeče kamere).
Če zaključimo, HD-CVI ne le da omogoča dobro rešitev za posodobitev analognega sistema v HD, ampak omogoča tudi odličen prenos podatkov pri velikih razdaljah. Je enostaven in hkrati cenovno ugoden video-nadzorni sistem.

Analogna tehnologija video kamer

Kamere za FTP video nadzor

 

Glede na zadnje raziskave se danes v svetu še vedno kar 80% novih video nadzornih sistemov zanaša na analogno tehnologijo - prednost je zagotovo cenovna ugodnost, velika dolžina arhiva in enostavna uporaba. Uporaba analognih FTP kamer in snemalnikov se priporoča za nadzor manjših prostorov oziroma povsod, kjer ne potrebujemo podrobnosti, pomemben pa je nadzor. Analogne video kamere imajo svojo omejitev predvsem pri ločljivosti. Analogne nadzorne kamere omogočajo ločljivost 400.000 točk, digitalni snemalniki zapisujejo slike v ločljivosti največ D1 (704 x 576). Prednost je možnost snemanja slik v realnem času na vseh kanalih analognega snemalnika po zelo sprejemljivi ceni. Za povezavo med zunanjimi analognimi kamerami in snemalnikom se uporablja koaksialni kabel, IP kamere pa seveda potrebujejo tudi svoje napajanje.