Dodatna oprema

Dodatna oprema ADS

 

Ohišja

V primeru, da vgrajujemo klasično box kamero zunaj, jo je potrebno ustrezno zaščititi in klimatizirati. Zunanja ohišja, poleg zaščite, zagotavljajo ustrezno delovno temperaturo. V primeru notranje vgradnje so najbolj popularne »dome« kamere, ki so vgrajene v kupole in omogočajo diskretnost uporabe video-nadzornega sistema. Zakonsko predpisano je, da video nadzora ne smete izvajati brez nalepke: Objekt je pod video nadzorom (dovoljenje skritih kamer ni možno).

Sistemi pozicioniranja

Za izgradnjo profesionalnih sistemov statične kamere velikokrat ne zadostujejo. V tem primeru uporabljamo sisteme pozicioniranja - »pan-tilt« ali »speed dome« sisteme (npr. hitro vrtljiva analogna kamera). V obeh primerih imamo možnost krmiljenja usmerjenosti kamere, premikanje kamere po vnaprej programiranih pozicijah, kontrolo objektiva ... Sistemi pozicioniranja omogočajo večjo in bolj natančno pokritost prostora varovanja. Zaradi relativno visoke cene je potrebno pred vgradnjo preveriti upravičenost uporabe – morda bi lahko enak učinek dosegli z uporabo več statičnih kamer.

Ojačevalniki signala

V primeru večjih razdalj, je pri IP sistemih potrebno uporabiti ojačevalnike signala (stikala pri IP sistemih), pri klasičnih analognih sistemih je potrebno pri razdaljah nad 300 m uporabiti UTP lai optični kabel in ustrezne pretvornike.

Napajalniki

Sama izvedba napajanja kamer je izrednega pomena. Če je le možno, naj bo napajanje izvedeno iz ene točke, tako da zagotovimo UPS za kamere in digitalni snemalnik. Pri IP sistemih se lahko odločite za PoE napajanje, seveda je omejitev zopet razdalja.

Zaščite

V primeru zunanje vgradnje, priporočamo uporabo dodatnih zaščit kamere pred prenapetostmi.