Čitalci in kartice

Pri izbiri čitalca kontrole pristopa je potrebno vedno vedeti, da za različne aplikacije obstajajo različne tehnologije in s tem tudi varnostni nivoji. Tako lahko danes izbiramo med sledečimi:

Črtna koda

Tehnologija kontrole pristopa: Črtna kodaČrtna koda je zelo razširjena pri komercialnih aplikacijah, redkeje jo najdemo na področju varovanja. Kartico se običajno povleče skozi čitalec kontrole pristopa, tako da je črtna koda prebrana. Slabost uporabe črtne kode pri varnostnih sistemih je enostavnost kopiranja kartic (fotokopiranje, pošiljanje preko faksa...). Čeprav se lahko uporabljajo posebni filtri na kartici, ki to preprečujejo, uporabo črtne kode odsvetujemo. Kartice imajo povprečno življenjsko dobo 18 do 30 mesecev. Čitalec kartic ne zahteva posebnega vzdrževanja – čiščenje leč 1x letno.

Čitalec magnetnih kartic

Tehnologija kontrole pristopa: Čitalec magnetnih karticŠe vedno najbolj razširjena tehnologija za sisteme kontrole pristopa je čitalec magnetnh kartic. Pozna jo večina ljudi, ki uporabljajo kreditne kartice. Kartico je potrebno vstaviti ali potegniti skozi čitalec, tako da glava magnetnega čitalca prebere kodiran zapis. Ta tehnologija omogoča srednjo varnost – z ustrezno opremo je še vedno možnost kopiranja magnetne kartice. Za veliko uporabnikov pa predstavlja nizka cena kartice in čitalca glavni razlog za uporabo. Uporabo te tehnologije priporočamo za sisteme, ki zahtevajo nizko stopnjo varnosti, vgradnjo z velikim številom uporabnikov (za člane klubov, parkirišča...), ali aplikacije, kjer želi uporabnik zadržati obstoječe magnetne kartice. Življenjska doba kartice je med 18 in 30 meseci. (omogočajo do 25.000 branj). Čitalec magnetnih kartic omogoča približno milijon branj, pred menjavo čitalne glave.

Wiegand tehnologija

Tehnologija kontrole pristopa: Wiegand tehnologijaTa tehnologija se je začela uporabljati zaradi prevelike občutljivosti magnetnih kartic na magnetna polja. V kartici so vgrajene drobne žice, ki ob vstavitvi kartice v čitalec magnetnih kartic inducirajo napetost, ki služi za identifikacijo uporabnika. Wiegand tehnologija je bila zelo razširjena pred uporabo brezkontaktnih kartic. Danes se zaradi cenovno sprejemljive brezkontaktne tehnologije počasi opušča.

Brezkontaktna tehnologija

Tehnologija kontrole pristopa: brezkontaktna tehnologijaNajhitreje rastoča tehnologija v tem trenutku za sisteme kontrole pristopa. Brezkontaktni čitalec konstantno oddaja radio-frekvenčni signale nizke moči. Ko je kartica pristopne kontrole približana čitalcu, signal sprejme majhna tuljava znotraj kartice in da napajanje čipu, ki vsebuje kodo. Kartica prenese kodo čitalcu. Celoten postopek traja samo nekaj mikro sekund. Uporaba te tehnologije ima veliko prednosti: niso potrebni mehanski kontakti, ni vzdrževanja, možna montaža v stene, ni odprtin za sabotiranje. Tudi kartice so izredno praktične (ves čas je lahko v denarnici).

 

Biometrija: kontrola pristopa na prstni odtis

Tehnologija kontrole pristopa: Kontrola pristopa na prstni odtisBiometrična tehnologija zajema kontrolo pristopa na prstni odtis, dlani, zenice, razpoznavo zvoka ali drugih značilnosti posameznika. Biometrični princip temelji na primerjavi med podatki v bazi in podatki, ki jih zajame čitalec pristopne kontrole. Dostop do osnovnih podatkov pri čitalcu je omogočen preko PIN kode ali drugega načina identifikacije. Večina sistemov kontrole pristopa uporablja biometrijo bolj kot verifikacijo in ne kot identifikacijo.

 

Tipkovnica

Tipkovnica ima lahko enako funkcijo kot čitalec pristopne kontrole. Ob vnosu veljavnega gesla se nadzorovana vrata odprejo.

Tehnologija kontrole pristopa:tipkovnica